Lokale omroep heeft totaalvisie nodig
Geplaatst door Radio Atlantis op dinsdag 31 maart 2015 om 10:41
Den Bosch - 28 maart 2015 - Den Bosch moet een totaalvisie voor lokale journalistiek opstellen, werd gisteren bepleit. De nieuwe lokale publieke omroep in Den Bosch moet meer bieden dan alleen lokale televisie. Dat geluid lieten gistermiddag meerdere bezoekers van het Biebdebat in Den Bosch horen. ‘Lokale omroep: nu of nooit’, luidde de titel van het debat in de Stadsbibliotheek.
„Een lokale omroep moet vooral crossmediaal zijn”, zei bijvoorbeeld Rinske van Kasteren, zelfstandig communicatiespecialist en minister van pers van de Oeteldonksche Club. „Dus niet alleen televisie en radio, maar ook een goede website, social media als Facebook en Twitter en een YouTube-kanaal.”
Rien Bosch van stichting Vladeracken, een van de drie kandidaten voor een nieuwe publieke omroep in Den Bosch, was het met haar eens: „Jongeren moet je vooral bereiken via Twitter.”
En presentator Remco de Vaan van de commerciële lokale omroep TV73: „Jongeren zijn wel degelijk geïnteresseerd in lokaal nieuws, je moet hen alleen op een andere manier bereiken. Via YouTube bijvoorbeeld. Ons YouTube-kanaal heeft al meer dan een miljoen hits.”
De discussie werd aangezwengeld door Jan Smit, oud-fractievoorzitter van D66 in Den Bosch en eindredacteur bij RTL Nieuws. Volgens Jan Smit moet Den Bosch een totaalvisie opstellen voor lokale nieuwsvoorziening. „Dus niet alleen voor de lokale omroep, maar ook voor de lokale dagbladen, weekbladen, websites en andere media.” Smit deed zes aanbevelingen. Een daarvan is om een lokaal of regionaal fonds in het leven te roepen voor goede, onafhankelijke lokale journalistiek.
Martijn de Bie, projectleider nieuwe media en innovatie bij Omroep Brabant, hield daarna een pleidooi voor moderne media. Zelf gaf hij het goede voorbeeld door het Biebdebat live uit te zenden via opnames met zijn smartphone op periscope.tv. „Dit is een nieuwe trend. Iedereen kan met zijn telefoon live verslag doen van gebeurtenissen. Zo is íedereen een journalist.” Aanleiding voor het Biebdebat was het einde van de lokale omroep Boschtion en de huidige strijd om de opvolging. De drie partijen die nu in beeld zijn om Boschtion op te volgen, waren uiteraard ook van de partij: Atlantis Lokaal, Dtv Den Bosch en stichting Vladeracken uit het voormalige Maasdonk. Vladeracken presenteert binnenkort een nieuwe naam en de plannen voor Den Bosch. Atlantis hoopt ‘eindelijk’ publiek te worden, gaf bestuurslid Henderik de Leeuw aan. Precies tien jaar terug was Atlantis ook nadrukkelijk in beeld om de uitzendlicentie te krijgen voor de publieke lokale omroep in Den Bosch. Sterker nog: de gemeenteraad wees toen Atlantis aan als beste kandidaat. Het Commissariaat week echter af van het advies van de gemeenteraad en koos toch voor Boschtion. Atlantis zou nog te veel een ‘piraten-zender’ zijn, werd destijds gezegd. Volgens De Leeuw is Atlantis al lang van het ‘piraten-imago’ af.
Het ziet er nu naar uit dat Den Bosch pas na de zomervakantie een nieuwe publieke lokale zender heeft. Nol Roos van de commerciële lokale omroep kreeg de gelegenheid om toe te lichten waarom ‘zijn’ stichting RTV73 was afgehaakt voor de uitzendlicentie van publieke omroep: „Ik wil eigen baas blijven, ik had geen zin in ‘handboeien’ van een publieke lokale omroep.”