BIEBdebat pleidooi voor totaalvisie op lokale nieuwsvoorziening
Geplaatst door Radio Atlantis op dinsdag 31 maart 2015 om 10:44
Den Bosch - 28 maart 2015 - Een lokale omroep: nu of nooit. Dat was vrijdagmiddag het onderwerp van het BIEBdebat in de Bossche stadsbibliotheek. Voorafgaande aan het debat kreeg het publiek een minicollege van Jan Smit, oud fractievoorzitter van D66 en eindredacteur bij RTL7. Hij presenteerde onderzoekscijfers over het bereik van de lokale media. Zijn conclusie: “Een groot deel van de Bosschenaren blijft verstoken van wat er in de stad gebeurt.”
Nadat de lokale omroep Boschtion in februari ten onder ging, zit Den Bosch zonder lokale omroep. Stichting Vladeracken uit de voormalige gemeente Maasdonk, Dtv Den Bosch en Atlantis Lokaal staan klaar om in dit gat te springen en vragen een zendlicentie aan. Nol Roos van de commerciële TV73 en gemeenteraadslid voor de Bossche Volkspartij besloot onlangs om zich als kandidaat terug te trekken: “Wij houden onze eigen broek op, zonder subsidies. We willen eigen baas blijven. Ik heb geen zin de handboeien van een lokale publieke omroep.“
Essentieel voor de democratie: Ook Jan Smit pleit voor een onafhankelijke en kwalitatief goede nieuwsvoorziening. “Dat is essentieel voor de democratie”, stelt hij. Smit komt met een aantal aanbevelingen voor de lokale bestuurders en adviseert hen deze goed in hun oren te knopen. “Kom met een totaalvisie op de lokale nieuwsvoorziening. Focus op bereik, kwaliteit en pluriformiteit en creëer stichtingen en fondsen om onafhankelijke journalistiek te stimuleren en het bereik te versterken. Zet het gemeentelijke budget voor communicatie deels in voor onafhankelijke nieuwsvoorziening.”
Na dit minicollege is het publiek het erover eens, dat de traditionele media onder druk staan. “Eerst was er een verschuiving van traditionele media naar internet, maar nu is er alweer een volgende verschuiving gaande: van internet naar social media”, weet Martijn de Bie, voormalig manager van Omroep Brabant en nu freelance online productontwikkelaar. Zijn advies is kort maar krachtig: “Kies je publiek, luister ernaar en kies het medium dat erbij past.”
Lokale omroep moet blijven: Aan het einde van debat krijgt het publiek de mogelijkheid om stemmen. De keuze is duidelijk: de lokale omroep moet blijven. Nauwe samenwerking met de social media is daarbij wel een vereiste. De lokale overheid wordt opgeroepen te investeren in een goede lokale nieuwsvoorziening. PvdA fractievoorzitter Lisette van der Swaluw, doet er nog een schepje bovenop. Zij vindt het onzin dat de gemeente pas wil investeren nadat een nieuwsmedium zich heeft bewezen. “De lokale overheid moet wat over hebben voor een goede lokale nieuwsvoorziening.”
Bron: dagdenbosch.nl