Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Geschiedenis Bossche Piratenzenders

Eind jaren 70 maakte piratenstations een muzikale opmars in de stad 's-Hertogenbosch. Vele oud DJ's, medewerkers en eigenaren van één van de Bossche radiozenders werken mee aan de geschiedenis van de piratenzenders in de stad en die van Radio Atlantis. Iedereen die informatie heeft over deze onderwerpen kan contact opnemen met de redactie van deze site. Alle binnengekomen informatie zal gecontroleerd en verwerkt worden op deze pagina.

Inmiddels hebben de volgende mensen toegezegd om aan het samenstellen van de geschiedenis van de Bossche piraterij mee te werken: Danny van Ham (zanger/DJ/Radio Benelux), DJ André (Telstar, Caroline, Radio Atlantis), Richard Rijk (DJ, Benelux, Unique en nu 8FM), DJ de Tamil (Atlantis), Jan Netten (Caroline, Atlantis), Theo van de Berg (Maximaal, Power, Mexico), Janus Libregts (Stille Willie, Mexico), Vanessa (Caroline, Atlantis) en Nol Roos (DJ Perlee, zanger, presentator RTL, Yorin) en Richard Rietmeijer (CT 2000, Radio Noordzee)

Bronnen uit het verleden en mensen die nu nog steeds actief zijn binnen de piraten wereld noemen als oudste zenders in de stad 's-Hertogenbosch; Radio Pink Panther, Radio Noordzee, Radio Vrij Den Bosch, Radio Banzai, Radio de Pijp, Radio Dolfijn, de Meijerij, Perlee, Heideroosje, Starlight en Radio Benelux. Rond 1980 ontstonden Hertogstad, Caroline, Atlantis, Radio 81, Las Vegas, Monza, Mexico en Moonlight. Midden jaren 80 waren Armada, Mi Amigo, Veronica, Calypso, Centraal, Power FM en Maximaal actief. Daarna kwamen zenders als Paloma, 2000, Lambada, Apollo, Milano, Calipso en Olympia de ether rondom Den Bosch onveilig maken.

Ingezonden stuk Richard Rietmeijer:
Radiopiraterij was in Den Bosch voor 1978 de hobby van een groep techneuten of andere met techniek.
Deze groep : Titanic ; CT 2000 ikke ; Foxtrot Kilo ; FMX ;Albion ; Enterprice ; Mebo2 ; Pandora ; AMx ; Albatrosen en nog diverse anderen.
De Pink Panther was het eerste muziekstation in de stad. Dat is een feit. We hebben het dan over 1977. Dit station, voor de grap opgezet door een paar vrienden, heeft echter maar een paar non stop live uitzendingen gehouden met name rond kerst. Daarna volgde mijn Radio Noordzee op zaterdagmiddag vanaf de locatie Maasstrichtseweg. Wij kwamen als groep piraten wekelijks in de Pint in de Kolperstraat nu Hof van Holland. Na Pink Panther kwam Radio Vrij Den Bosch vanuit het krakersbolwerk de Papenhulst. 1977 De spirit van dit station is over gegaan in Radio Banzai.
Ze zenden nog wekelijks uit. En toen was het hek van de dam, diverse binnen de groep
konden wel wat extra centen gebruiken en er was vraag naar radio zenders dus er werd gebouwd. Vele van jullie zenders zijn door mij de CT of door Chris de Titanic of Jan de Albion gebouwd. We voelden jullie als onze zenders. Rond 1979 kwamen de fabriekszendertjes de stentors vrij, toen sprongen de stations de lucht uit.
Vanuit de Stock American shop vanuit de Hinthamerstraat werden complete zenders door mij gebouwd en geleverd. Toen was de Mrf 245 een beruchte trap. Radio Benelux en Santa Mario Radio waren toen keihard voor die tijd. 1980 Ik was als geitenbreier betrokken bij het in de lucht houden van stations. Vele medewerkers van deze stations waren toen vrienden. Het was een mooie tijd.
Alleen voor de dx ers was er niks meer aan, de band zat vol. De groep uit de Pint sloot met elkaar toen de weddenschap af wie als eerste beelden op de Bossche kabel zet. En zo werd Piraten Televisie 1 Den Bosch een feit. De zender gebouwd door FMX en de CT was voorpagina nieuws in de krant. Den Bosch heeft TV piraat was de kop. Daarna kwam er een klad in de zenders door de PTT.
Benelux vluchtte naar Poppel en zou met een 10 kilowatt zender terugkomen als Radio Starlight gericht op half Nederland. De zender kwam vanwege geldgebrek niet van de grond; het aanleggen van krachtstroom of aanschaffen van een aggregaat was niet meer te bekostigen. De zender stond compleet opgesteld echter zonder stroom en is na enkele maanden toch in beslag genomen. De constructie mast van 53 meter is na een lange tijd neergehaald.

1977
In dit jaar kwam na uitzendingen van vele Radio DX érs de eerste Bossche muziekzender illegaal in de lucht, het was Radio de Pink Panther, aldus Richard Rietmeijer. Radio Vrij Den Bosch volgde en werd al vrij snel bevolkt door Radio Banzai, dat in 2004 nog steeds wekelijks uitzendt.

1978
Pieter Knuvers, een DX radiostation, was volgens Richard Rijk één van de eerste radiozenders in de stad. Ook Radio Albion en FMX vanuit 's-Hertogenbosch Zuid. Ook zond in deze begintijd van de Bossche illegale radio Richard Rietmeijer (zie tekst hierboven) uit met het station C2000. Later begon Richard Rietmeijer met Noordzee Internationaal, er werd uitgezonden op 101 FM vanuit een pand aan de Maastrichtseweg, elke zaterdag van 12.00 tot 18.00

1979
Danny van Ham: In de zomer van dit jaar wordt Radio Benelux Den Bosch opgericht. Het station kreeg zijn naam vanuit Benelux in Hilversum. Oprichters van één van de betere Bossche piraten waren; Richard Rijk, René van Kruysen (van de Meer). Eén van de belangrijke feiten uit de geschiedenis van Benelux Den Bosch was het uitgebrachte singletje; Ik heb de balen van Hilversum III. Dit plaatje is nu nog steeds bekend in de radiowereld van Den Bosch. Naar verluid werd het plaatje uitgebracht middels Kees Vermeulen (Mike Vincent). Ook werd er een marathon uitzending gehouden met medewerking van Radio Dolfijn en radio Hertogstad, aldus Danny van Ham. Richard Rijk: 'Deze marathon uitzending werd met kerst 1980 gehouden boven bij Danny van Ham vanuit Den Bosch Zuid. Benelux zond uit elke zondag van 12.00 tot 18.00 op 102 FM.'

1980
Jan Netten: In dit jaar vinden uitzendingen plaats van Radio Caroline vanuit het adres Zuidoostfront 20 in Den Bosch. Wegens ruimtegebrek verhuist Caroline naar het roemruchte adres Hinthamerbolwerk 30, het huis van de familie Libregts, het latere Atlantis. Danny van Ham: Ook Radio Hertogstad gerund door ene Richard zagen in dit jaar het licht. Tamil: Uit bronnen van het Brabants Dagblad blijkt in ieder geval dat vanuit het Hinthamerbolwerk 28, bij de familie van Gelderen de zender Perlee zijn uitzendingen verzorgde. Nol Roos, Hans de Flapoor en Hein Simons waren bekenden uit deze tijd van Radio Perlee.

1981
Danny van Ham: Ik kan me nog herinneren dat in dit jaar Radio Moonlight zijn uitzendingen in Den Bosch verzorgde. Ook werd dit jaar de single van het radio Benelux team uitgebracht; Ik heb de balen van Hilversum III. In dit jaar verzorgde Richard Ritmeyer uitzendingen met zijn station Radio Noordzee op 101 FM vanuit de Maastrichtseweg. De uitzendingen waren elke zaterdag tussen 12.00 en 18.00. Noordzee was een hitzender. Tussen 1981 en 1986 draaide het radiostation "Radio 800" in de regio Den Bosch. Na twee keer uit de lucht te zijn gehaald en een schadepost van 6000 gulden houdt de zender het in 1986 voor gezien. Met Addie, Sjef, Ad en Henny werd de zender draaiend gehouden, aldus ex Caroline medewerker Sjef Schut.

1982
DJ de Tamil: In september 2003 kreeg ik via Jan Netten de originele tape in handen van de afscheidsuitzending van Radio Caroline. Alle DJ's mochten van de Gemeente Politie afscheid nemen en de luisteraars bedanken. Vanuit deze originele cassetteband zijn inmiddels kopieën gemaakt op Mini Disc door medewerkers van Radio Atlantis. De bedoeling is dat deze unieke opname bewerkt wordt en zal worden uitgebracht op CD. Deze opname bevatten een hoeveelheid aan informatie, waardoor het jaar 1982 en de jaren daarvoor compleet in kaart kunnen worden gebracht. Zo worden door de DJ's Radio Monza, Mexico en andere zenders bedankt. Ook wordt duidelijk welke mensen in dit jaar al actief waren in de Bossche piratenwereld. De tekst van deze band zal zo spoedig mogelijk worden verwerkt in de geschiedenis.

1983
Alhoewel bekend is dat Radio de Pijp al in eind jaren 70 actief was op de radio band in de regio 's Hertogenbosch is er op onze redactie nog weinig bekend van deze jaren. Wel werd bekend via een gesprek met Richard Rijk dat bij van Gulik op de Kruiskamp uitzendingen waren met medewerking van dé Aadje Koen in de jaren 83 en 84. Ook zond in deze tijd Perlee uit met als belangrijkste medewerker Hein Simons. Van Perlee weten via krant artikelen uit het Brabants Dagblad dat deze eind jaren zeventig al uitzonden vanuit het Hinhamerbolwerk, de straat waar ook Caroline en Atlantis jaren vanuit zonden.

1984
Danny van Ham: In dit jaar is de beruchte zender Centraal actief in de regio. Berucht van zijn in totaal 69 lichtingen door Radio Controle Dienst en Politie. Jan Tibosch was de man achter deze radiozender. In 1984 verzorgt Radio Starlight zijn uitzendingen op de 103.7 vanuit de Hambaken in 's Hertogenbosch. Starlight was een hitzender die elke weekend 24 uur per dag te beluisteren was. De zender werd gerund door Rick van Dijk die in 2003 nog elke donderdag tussen 14.00 en 16.00 programma's maakt voor radio Mexico. Tegenwoordig zend Starlight nog heel af en toe uit op 97.1 FM vanuit Vlijmen

1985
Midden jaren 80 was er ook de radio zender Unique waar Richard Rijk ook aan deelnam. De geschiedenis zal telkens uitgebreid worden wanneer er informatie is verwerkt.1996
In deze periode zend Radio Milano zijn programma's uit vanuit de Admiraliteitslaan en de Kamerling Onnestraat te 's Hertogenbosch. Op de frequenties 101.6 en 102.2 werd vanuit panden in deze straten tussen 1996 en 1999 uitgezonden. Bij deze zender waren onder andere Toin van de Berg, Jurgen Kroon, Adje V en Lady Jane betrokken. De laatste twee zijn sinds december 2002 actief voor Radio Atlantis.

1997-2004
In deze periode zijn er nog verschillende zenders actief in Den Bosch. Radio Atlantis en Mexico FM houden het het langst uit. De actie etherflits van het Agentschap telecom werpt z'n vruchten af. Ook in Oss, Radio Palee, en Tilburg, Clos FM, houden de zenders het voor gezien. Op 20 februari 2004 is er een grote demonstratie van Brabantse piraten op de markt in 's-Hertogenbosch. De piraten die later een frequentie krijgen in Nederland houden er naar enkele jaren weer mee op, omdat de kosten te hoog zijn om te overleven als idealistische zender met een commerciële vergunning.
           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch