Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Boschtion en Baron von Münchhausen

1/1

Geplaatst door Radio Atlantis op dinsdag 31 maart 2015 om 10:30

Den Bosch - 3 februari 2015 - Het was een bizarre discussie gisterenavond in de Verkadefabriek. Daar organiseerde het Brabants Dagblad zijn periodieke 073 Nieuws Café. Op de rol stond een debat over de toekomst van de lokale omroep Boschtion met de afgetreden voorzitter Coen Free, Eric Horvath van Dtv Oss, André Broekmans van de voormalige omroep Vladeracken uit Maasdonk en de Bossche NOS-journalist Theo Verbruggen. Het was een debat over Boschtion maar niet met Boschtion.

Om de verwarring compleet te maken had de lokale omroep een paar uur voor het debat begon een nieuw bestuur gepresenteerd, bestaande uit Stijn Coronel (voorzitter), Xander Beks (vice-voorzitter), Ronald Zaunbrecher (penningmeester) en Arnold Reijnen (secretaris). De nieuwe bestuurders waren op stel en sprong uitgenodigd om mee te doen aan het debat, maar hadden daarvan afgezien. Ze waren immers nog maar net aangetreden. Deze nieuwe bestuurders waren voor de debaters en discussieleider Theo van de Zande overigens onbekenden. Dus ze moesten ook gissen naar de ideeën en plannen van het nieuwe bestuur. Maar dat deden zij niet. Het leek er niet toe te doen.

Met of zonder nieuw bestuur, voor hen had de lokale omroep haar bestaansrecht al verloren. De stekker eruit, helemaal opnieuw beginnen, maar wel met meer steun van de gemeente, dat was de slotsom van de discussie. Daar leek iedereen het over eens. Leek, want er waren ook mensen die zich niet durfden te roeren of er, net als de nieuwe bestuurders van Boschtion, voor pasten om in discussie te gaan. Vrijwilligers van Boschtion bijvoorbeeld die keer op keer te horen kregen dat zij het probleem waren. Op een enkele dappere medewerker na, hielden zij zich stil. Ook Coen Free zal er wellicht het zijne van gedacht hebben. Als opgestapte bestuursvoorzitter van de lokale omroep had hij er met de andere scheidende bestuursleden immers voor gekozen om twee belangrijke medewerkers van de omroep een week tijd te geven om een nieuw bestuur te formeren. Maar de woorden van de onderwijsman en ook van die ene vrijwilliger die het waagde om wat in de microfoon te zeggen, sneeuwden onder in het geweld van de discussie die wel tot de onverbiddelijke conclusie ‘stekker eruit’ moest leiden.

Hoe merkwaardig het debat ook eigenlijk verliep; het werd wel duidelijk dat de lokale omroep voor een onmogelijke opgave staat. Ook al zijn er veel en zeer betrokken vrijwilligers die zich inzetten voor Boschtion, en zit daar ook talent tussen, zij kunnen de continuïteit en kwaliteit van de lokale omroep niet borgen. Daar is een professionele organisatie voor nodig en die kost meer dan de circa 90.000 euro die de gemeente op jaarbasis momenteel over heeft voor de omroep. In Oss en Eindhoven, zo bleek uit het debat, zijn de lokale overheden aanmerkelijk scheutiger. In Oss krijgt de lokale omroep bijna tweeëneenhalf keer zoveel subsidie van de gemeente, en in Eindhoven zelfs mee dan vier keer zoveel. Dtv Oss en Studio 40 uit Eindhoven weten daar bovenop nog veel extra middelen binnen te halen.

Zolang de gemeente niet over de brug komt, moet de omroep de boer op en elders steun verwerven om verder aan de weg te timmeren. Dat is meest logische en ook enige weg die de omroep nu kan bewandelen. Maar hoe kansrijk zijn die pogingen zolang het de omroep ontbreekt aan de genoemde kwaliteit en continuïteit? De legendarische Baron von Münchhausen zag kans om zichzelf aan zijn haren uit het moeras te trekken. Maar kan Boschtion dat ook? Onder aanvoering van Coen Free heeft Boschtion dat in de afgelopen periode geprobeerd te doen door samenwerking met het onderwijs op te tuigen in het MediaLeerPark. Dat is (nog) niet gelukt. Het incident met de vrijwilliger die een bestuurslid met de dood bedreigde was vervolgens niet meer dan een aanleiding om het bijltje erbij neer te leggen. Of en hoe Boschtion, onder aanvoering van het nieuwe bestuur, in staat zal zijn zichzelf aan de haren uit het moeras te trekken, moet de toekomst uitwijzen.

Maar misschien hoeft het niet. Misschien heeft de nieuwe coalitie toch meer over voor een lokale omroep. De kersverse D66-wethouder Eric Logister, die het debat bijwoonde, leek een opening te maken. Hoewel zijn CDA-collega Huib van Olden primair over de omroep gaat, en hij zich daarom een beetje op de vlakte hield, liet hij zich ontvallen dat hij een grotere bijdrage uit de gemeentekas op voorhand niet uitsluit. Verwijzend naar de Mediawet waarin wordt bepaald dat de gemeenten een zorgplicht hebben voor de bekostiging van lokale omroepen en moeten zorgen voor een toereikend media-aanbod, zei hij: “We hebben een mediawet, waar we ons aan moeten houden. We moeten goed kijken, wat voor geld daarbij hoort en welke professionaliteit.” Naar die strohalm zal Boschtion grijpen, maar ook Dtv Oss en omroep Vladeracken die azen op de zendmachtiging voor Den Bosch. Ook zij hebben (meer) geld nodig om in Den Bosch een goede lokale omroep te kunnen optuigen.

Bron: dagdenbosch.nl
           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch