Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Radio Atlantis legt pannen erop

1/1

Geplaatst door Radio Atlantis op maandag 9 maart 2015 om 10:26

Den Bosch - 9 maart 2015 - „Hé, De Tamil. Kunde gij un ploatje draaie vur onzen Henk in ut hvb? Doe mar van Franske Bauert.” Tamil was de bijnaam van dj Henderik de Leeuw, die vanaf 1988 de ploeg van de etherpiraat Radio Atlantis in Den Bosch kwam versterken. Toen had de illegale zender al naam en faam opgebouwd en was razend populair. Zelfs in de Hema en andere grote zaken stond deze zender in Den Bosch aan.

Radio Atlantis, de ooit zo roemruchte Bossche piraat, stopt ermee. Houdoe!

Als Radio Carolina begonnen in 1980, was de zender al verschillende keren gelicht. Maar telkens doken ze vanuit een ander schuurtje in Den Bosch weer op. Atlantis zat na een inval en lichting nooit lang zonder apparatuur. Vanuit een opslagruimte werd een nieuwe installatie aangevlogen en ze begonnen weer opnieuw.

„Ach, we kregen met ons platenprogramma manden vol brieven van luisteraars. Inderdaad, er zaten nogal eens brieven tussen van vrouwen die een plaat aanvroegen voor hun man in het Bossche huis van bewaring (hvb) of Nieuw Vosseveld. Eigenlijk waren wij het enige contact tussen de huilende vrouwen die hun man misten en de mannen in de bajes die alleen een radiootje hadden.”

In 1989 werd de zender voor de negentiende keer uit de lucht gehaald. Toen waren Toon en Leen Libregts, die er vanaf het eerste uur bij waren, het beu. „Daarna ben ik verdergegaan. Conny Kerssens, daar heb ik jaren mee gewerkt. Ze deed spelletjes als de Bingo. Dat was immens populair. Ze werd op straat vaak Miss Bingo genoemd. Conny bleef tot 1983. Toen maakte ze een lichting (oprollen van etherpiraat) mee en dat maakte haar angstig. Daarna is ze bij Boschtion gaan werken. De laatste jaren hebben Conny en ik in samenwerking met Nol Roos van TV73 Radio Atlantis nog kunnen laten horen als achtergrond bij de kabel-tv en met internetuitzendingen met tv-beelden. Vanaf vorig jaar januari doe ik niet meer zo vaak mee. Ik kreeg het drukker en drukker met andere werkzaamheden.”

Het uit de lucht halen werd minder toen de piratenzender Radio Atlantis in Den Bosch rond de jaren negentig subtielere zendapparatuur ging gebruiken. „We gebruikten spullen die niet zo zwaar stoorden op tv- en radiosignalen. En we merkten, als niemand er last van had en er geen klachten kwamen, dat de piraat stoorde op andere zenders, dan werd je met rust gelaten.”

Het succes van Radio Atlantis zat ’m volgens Henderik de Leeuw vooral in de formule van vier plaatjes draaien en dan korte gesprekken. „Te veel leuteren op de radio, daar houden mensen niet van. En talrijke Nederlandstalige artiesten uit de regio en daarbuiten kregen bij ons een mooi podium. Die groep regioartiesten heeft nu geen podium meer. Ze moeten het doen met optredens in zaaltjes in de dorpen. Echt pluggen op de radiozenders zoals Radio Atlantis, dat mist deze groep artiesten nu.”

Rond 2003 verklaarde het ministerie van Economische Zaken de oorlog aan de etherpiraten met Actie Etherflits. „Toen was het niet leuk meer. Met een peilauto werd je opgespoord en op het adres waar ze dat vonden, viel een boete in de bus. Eerst 2.500 euro, bij recidive liep de prijs op naar maximaal 33.750 euro. Toen moesten we wel stoppen. De meeste piraten zijn toen gestopt.”

Een paar jaar later kon Radio Atlantis haar legale status krijgen. „We hebben twee jaar procedures gevolgd en moesten wachten tot we de vergunning kregen. Toen we in 2005 weer begonnen, hadden we meteen een warme start met 33 bedrijven die commercials wilden bij onze zender. Uiteindelijk konden we in Brabant en Gelderland uitzenden en hadden een bereik van 1,3 miljoen huishoudens.”

Op 7 februari gaat nu toch de stekker eruit. „Mijn bedrijf Atlantis Media groeit. We maken websites, tv- en radioreclame, de helft van de Bossche winkels doet zaken met ons met onder meer foldermateriaal. Mijn zoon Leon doet ook mee in de bedrijfspoot die uitzendkrachten aan banen helpt. Ik zag dat Radio Atlantis destijds begonnen is op 7 februari. Na 35 jaar is het welletjes en stop ik ermee. Dan kan ik me helemaal richten op Atlantis Media.”

Door Domien van der Meijden – Vrijdag 9 januari 2015-03-01

Brabants Dagblad

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch