Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Opleiding voor volkszanger in Nederland

1/1

Geplaatst door Radio Atlantis op zondag 15 januari 2017 om 14:50

Arnhem – 15 januari 2017 - De opvolgers van Koos Alberts, Henk Bernard, Frans Bauer, Marianne Weber en Corry Konings hoeven zich straks niet meer via optredens in cafés in de schijnwerpers te zingen, de nieuwe lichting volkszangers kan voortaan een opleiding volgen op de School van het Nederlandse lied. „Een cursus in het genre bloed, zweet en tranen.”

De school denkt hierdoor het levenslied een impuls te geven. Het ROC Rijn IJssel in Arnhem is de eerste school van Nederland die volkszangers gaat opleiden. Op de opleiding worden slechts dertig leerlingen toegelaten, die daar een studie van drie jaar volgen om vervolgens als volkszanger aan de slag te kunnen. Hoe de directie bij deze opleiding gekomen is? „Er zijn natuurlijk al ontzettend veel muziekopleidingen, in de richting van hiphop, rock, heavy metal... Een school voor het Nederlandse lied was er echter nog niet”, aldus Adri Bressers, directeur van ROC Rijn IJssel in de richting van de opleidingen in de creatieve sector. „Wij vonden dat daar toch een mogelijkheid voor moest zijn en hebben rondvraag gedaan. De een vond het niets, de ander vond het fantastisch, maar we kregen in ieder geval veel positieve reacties.”

Om op de opleiding toegelaten te worden, moet je door de audities komen. „Je moet - vanzelfsprekend - kunnen zingen, maar dat ook echt met hart en ziel doen”, legt Bressers uit. „Mensen die dat talent hebben, hebben kans te worden toegelaten op de opleiding. Het is ook belangrijk om te realiseren dat volkszanger zijn meer dan zingen alleen is: je krijgt bijvoorbeeld ook te maken met managers, een netwerk, geluid en het zelf schrijven van liederen.”

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch