Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Kalender der gebeurtenissen

1/1

Geplaatst door Radio Atlantis op dinsdag 28 juli 2009 om 15:38

Radio Atlantis startte in 1980, eerst twee jaar onder de naam Caroline, met uitzendingen vanuit 's-Hertogenbosch. Inmiddels heeft de zender een rijke historie opgebouwd. Eén van de belangrijkste gedeelten van deze historie zijn de procedures die er voor zorgden dat Radio Atlantis van etherpiraat, na 15 jaar strijd, een legaal radiostation werd. Op deze pagina vindt je alles over deze weg naar de legaliteit. Vanaf januari 2005 was Radio Atlantis te beluisteren op de kabel in Noord Brabant en in een klein gedeelte van Gelderland.

1980
-In februari van dit jaar starten de uitzendingen van Radio Caroline in ’s-Hertogenbosch.

1982
- Na een inval van de Radio Controle Dienst en gemeente politie, krijgen de medewerkers van Radio Caroline toestemming om afscheid te nemen. Vanaf die dag wordt de naam verandert in Radio Atlantis, omdat uitzenden onder de naam Caroline verboden wordt door justitie.

1985
- In oktober is er een open dag bij de kersverse lokale omroep in Rosmalen, de ROS (Rosmalense Omroep Stichting).
- Ook de BLOS (Bossche Lokale Omroep Stichting) vraagt een zendmachtiging aan. De BLOS start als radio-omroep en gaat later televisie-uitzendingen verzorgen.

1990
- Naast de radio-omroep ROS, wordt de stichting Teleros opgericht. Deze gaat de kabelkrant voor Rosmalen verzorgen.

1992
- Radio Atlantis voert samen met de BLOS vele gesprekken. De BLOS zendt in dit jaar enkel op zaterdag radio uit en wil, met hulp van Atlantis, naar een zeven dagen in de week programmering. Tot een samenwerking komt het niet.

1993
- Radio Atlantis vraagt voor de gemeente Hedel een zendmachtiging aan, maar deze wordt afgewezen. Atlantis hoeft nooit bij het Commissariaat of de gemeente Hedel te verschijnen. Er zijn ook andere aanvragers. (Hoorzitting?!)

1994
- Atlantis probeert een zendmachtiging te krijgen in Helvoirt, Vlijmen en Heusden. In deze is gemeenten is echter de vergunning al vergeven maar wordt er niet uitgezonden. In de besturen van de gemeenten zitten belanghebbenden van een andere omroep. Deze zorgen ervoor, door meerderheid in het bestuur van de stichtingen, dat er van concurrentie voor hun eigen zender in de regio geen sprake is.
- De BLOS is inmiddels in grote financiële nood.

1996
- Op 1 september gaan de Bossche Lokale Omroep Stichting, BLOS, en de ROS samen op in Boschtion. De BLOS is inmiddels failliet en wordt in feite “gered”door de ROS. Vlak na de fusie volgt een verbroederingsfeest tussen de ROS en BLOS medewerkers. In dit jaar vindt ook een gemeentelijke indeling plaats in de gemeente ‘s-Hertogenbosch, Rosmalen wordt gemeente ‘s-Hertogenbosch.

1997
- De ondergang van de Teleros Kabelkrant in Rosmalen dreigt. Oud ROS medewerkers zien als oorzaak dat Boschtion, de vergunninghouder, de belangen van Teleros niet goed behartigd.

1999
- Atlantis is op dat moment de best beluisterde zender in de regio ’s-Hertogenbosch. Vanwege een gedoogbeleid is de zender precies 10 jaar niet meer uit de lucht gehaald. De zender zendt dagelijks uit.

2000
- Boschtion komt ernstig in de problemen. Vanwege achterstallige betalingen verdwijnt de televisie en komen vier betaalde krachten op straat te staan.
- Albert Jan Struik van MC Productie wordt vanaf juli de interim manager. Behalve Boschtion, radio Keizerstad, lokale radiostations in Schiedam, Capelle, Vlaardingen en streekomroep Weert hebben de lokale omroepen Start in Sittard, Radio Maastricht en de Heusdense Televisie en Radio Omroep negatieve ervaringen met Struik.

2002
- In mei eist verhuurder Laborel van Boschtion, de betaling van 30.000 euro huurachterstand.
- Vanaf 1 juli gaan Teleros en Boschtion uit elkaar. De identiteit van Rosmalen kan zo toch beter worden uitgedragen, vindt het nieuwe bestuur van Teleros. Teleros is formeel een zelfstandige stichting, alleen van de zendmachtiging is Teleros afhankelijk van Boschtion.
- Vanaf september 2002 heeft Boschtion, tot aan de afronding van het faillissement van november 2003, slechts één bestuurslid; Penningmeester Dijkstra. Die zelfde Dijkstra is ook penningmeester van Teleros.
- Op 2 november sluit Boschtion (vertegenwoordigd door Dijkstra) een overeenkomst met de stichting Teleros (vertegenwoordigd door Dijkstra) waarin Boschtion aan Teleros opdracht geeft voor het produceren van programma’s via radio en televisie. (bijlage1)

2003
- In maart krijgt de stichting Boschtion een verlenging van de zendmachtiging voor vijf jaar. Ondanks dat er hoge schulden zijn, een Programma bepalend Orgaan dat niet meer functioneert, de radio programma’s niet voldoen aan de “nieuwsnorm” die de mediawet stelt, er maar één bestuurslid is én er niet aan de verplichtingen naar de gemeente wordt voldaan.
- In september wordt maar net een faillissement van Boschtion voorkomen. penningmeester Dijkstra wil geen uitspraak doen over de hoogte van de schulden.
-De gemeente ’s-Hertogenbosch eist in oktober openheid over de financiële situatie en men wacht nog steeds op het jaarverslag van 2002.
- In november wordt Boschtion failliet verklaard. (zie bijlage 2: De procedure)
- Op 4 december wordt Radio Atlantis door het Agentschap Telecom voor de twintigste keer uit de lucht gehaald.
- Eind december neemt de stichting Teleros, inmiddels bestuurlijk voorzien van drie ex-Boschtionners, voor 20.000 euro de hele boedel van het failliete Boschtion over. Na het betalen aan de curator wordt als voorwaarden bedongen dat het de Boschtion-programma’s met de Boschtion medewerkers voortgezet kunnen worden. De curator regelt dit met het CvdM. (zie bijlage 1 rapport curator groenen)

2004
- Boschtion mag met toestemming van de curator en het Commissariaat voor de Media uitzendingen blijven verzorgen tot dat de nieuwe zendgemachtigde bekend is.
- Op 1 maart rond de curator het faillissement af en geeft de zendmachtiging terug aan het CvdM. Vanaf deze dag dingen vier partijen mee voor de vrijgekomen zendvergunning voor de gemeente ’s-Hertogenbosch: Atlantis Lokaal, Orva, RTVBO enTeleros. De procedure zendaanvraag is officieel begonnen. Op deze datum biedt Atlantis een volledige aanvraag aan.
- Na gesprekken met de gegadigden vraagt de gemeente uitstel aan het CvdM. De gemeente wil de zaak zorgvuldig afhandelen om zo een goed advies te kunnen geven.
- De vier partijen krijgen van de gemeente de opdracht om voor 1 juli een voorstel tot samenwerking aan het college te presenteren. Niet één partij wil samenwerken met Teleros, de doorstart van de failliete omroep Boschtion.
- Uit de conclusies van het College van B&W blijkt dat de stichting Teleros (handelsnaam Boschtion Media) de samenwerking met MC producties van de heer Struik, gewoon doorzet.
- Op 9 september draagt het College van Burgemeester & Wethouders Atlantis Lokaal voor als nieuwe lokale omroep van de stad. Op voorwaarde dat het financieel onafhankelijk van de gemeente is én er geen banden zijn met de failliete omroep Boschtion. (lees Teleros; in dit bestuur zitten ex-Boschtionners Dijkstra, Nijkamp en Alders.
- Na het voordragen van Atlantis treed Penningmeester Dijkstra op 13 september uit het Teleros bestuur.
- Op 13 oktober 2004 neemt de gemeenteraad het advies van het college over. Alle politieke partijen stemmen voor Atlantis, alleen het CDA kiest voor de ziekenomroep Orva. Niet één partij heeft een voorkeur voor Teleros/Boschtion.
- Een hoorzitting bij het Commissariaat voor de Media in Hilversum vindt plaats op 16 december. De vier aanvragers en een afgevaardigde van de gemeente verschijnen hier. Oud Boschtion-woordvoerder Nijkamp, nu bestuurslid van teleros, meldt in de hoorzitting dat er nog maar één bestuurslid van Boschtion in Teleros zit en dat is de penningmeester. (zie bijlage 3 hoorzitting)

2005
- Op 8 februari besluit het Commissariaat voor de Media te Hilversum de zendmachtiging aan de stichting Teleros te geven. De Stichting Radio Atlantis Lokaal besluit meteen om in beroep te gaan tegen deze beslissing.
- In de maand februari “viert”Radio Atlantis zijn 25 jarig bestaan!
- Dinsdag 22 februari neemt de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch een motie aan, ondanks het besluit van het CvdM, dat het nog steeds achter Atlantis staat. Hiervan zal de raad ook een brief sturen aan het CvdM.
- Op 2 maart verschijnt in het Brabants Dagblad een artikel over Boschtion. Boschtion dreigt dakloos te raken. Drie weken na het verkrijgen van de vergunning komt Boschtion (Teleros) opnieuw negatief in het nieuws.
- Op 19 maart presenteert Radio Atlantis zich op de Programmaraadsdag in Berkel Enschot. Atlantis probeert toch zijn programma's voort te zetten via een kabelfrequentie en kabelkrant in het gebied Brabant Midden Noord.
- 5 april krijgt Radio Atlantis een commerciële vergunning, voor een periode van vijf jaar, van het Commissariaat voor de Media.
- Op 18 april geeft de programmaraad Brabant Midden Noord unaniem het advies om Radio Atlantis op te nemen in het basispakket.
- Maandag 29 augustus: In motel van der Valk in Nuland geeft de programmaraad Brabant Midden Noord het definitieve advies aan Essent, om Radio Atlantis vanaf januari 2006 een plek op de kabel te geven. (basispakket)


Websites ter informatie:

www.listenbedrog.nl dossier Boschtion
www.atlantislokaal.nl persberichten en laatste nieuws zendvergunning
www.boschtion.nl dossiers
www.brabantsdagblad.nl archief zoek op Radio Atlantis of Boschtion
www.cvdm.nl besluiten publieke omroep lokaal
www.programmaraden.nl advies orgaan voor kabelexploitant Essent

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch