Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Ik wil de componist van het volk zijn

1/1

Geplaatst door Radio Atlantis op donderdag 29 januari 2009 om 13:55

Lierop - 29 januari 2009 - De loods is onderdeel van een doorsnee bedrijfsterrein in Lierop. In het pand leidt een smal, rommelig gangetje verrassend genoeg naar een geluidsstudio. Hoewel, eigenaar Kees Tel spreekt liever van 'werkruimte'. De componist en producer uit Helmond beschouwt liedjes maken simpelweg als zijn werk.

Één van zijn laatste songs – 'Three is the magic number' – is uitverkoren voor het nationale songfestival. De Toppers (Gordon, René Froger en Jeroen van der Boom) zullen het liedje, samen met vijf andere nummers, zondagavond presenteren tijdens een tv-show. De kijkers bepalen welke song door het trio zal worden vertolkt tijdens het Eurovisie Songfestival in Moskou.

"Het was een impuls", zegt Kees Tel over zijn inzending. "Ik had helemaal geen tijd een lied te schrijven. Naarmate de deadline voor het songfestival naderde, vond ik het toch jammer dat ik niks had." Samen met de Groningse zanger Christiaan Hulsebos componeerde hij alsnog een up-temponummer met die typische, orkestrale songfestivalsound. Prompt stootte 'Three is the magic number' door naar de finale.

Hij is benieuwd hoe zijn demo van de song wordt uitgewerkt. "Een heel productieteam houdt zich ermee bezig, zelf hebben wij het niet meer in de hand. Het is zondag afwachten of het nummer zo klinkt als ik bedoelde. Natuurlijk vind ik het fijn dat het liedje de finale heeft gehaald, want tegenwoordig ga ik voor de prijzen." De 38-jarige Helmonder werd eind vorig jaar gelauwerd voor zijn hele oeuvre. Als componist veroverde hij de 'Vakprijs voor het Nederlandse lied', een onderscheiding die door de muziekbranche in het leven is geroepen.

Sinds het jaar 2000 produceerde Kees Tel volgens zijn eigen schatting 1600 liedjes. "Iets minder dan de helft schreef ik zelf, negentig procent is Nederlandstalig. Ik heb een volle agenda, maar ben geen workaholic. Ik begin hier elke ochtend gewoon met mijn werk en ga 's avonds om zes uur weer naar huis. Ik kan in één dag een fatsoenlijke productie maken. Toch moet het geen lopende bandwerk worden. Ik probeer steeds iets unieks te brengen." Tot zijn bekendste creaties behoren 'Que si que no' van Jody Bernal en 'Maak me gek' van Gerard Joling. Ook schreef en produceerde Tel voor onder anderen De Gebroeders Ko, René Schuurmans, Kabouter Plop en Piet Piraat. " Mijn klanten moeten het vooral hebben van optredens. De Kees Tel-sound is niet zozeer bestemd voor de radio, maar vooral bedoeld om de tent op z'n kop te zetten. Eenvoud is belangrijk. Een topnummer heeft iets unieks, iets ongrijpbaars. Vaak is sprake van een bijna irritante herhaling: 'She loves you, yeah yeah yeah. She loves you, yeah yeah yeah'."

Kees Tel komt uit een muzikaal gezin en is volledig autodidact. "Als je mij een instrument geeft, speel ik erop." Zijn talent voerde hem naar de televisie, waar de multi-instrumentalist programmatunes produceerde en orkestbanden inspeelde voor de soundmixshows van Endemol. "Die banden klonken op een gegeven moment beter dan de originele versies. Toen was voor mij de tijd gekomen me te profileren als producer en componist." Met succes dus, hoewel dat absoluut niet van hem afstraalt. Tel is geen gladde jongen met een protserige studio, zonnebankhoofd, mooie maatpakken en vlotte praatjes. "Ben ik een buitenbeentje? Sommigen zien me zo. Ze verwachten misschien dat ik een glamour-achtig persoon ben. Maar ik wil de componist van het volk zijn."

Bron: Eindhovens Dagblad

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch