Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Radio Santa Maria Eindhoven

1/1

Geplaatst door Radio Atlantis op maandag 22 december 2008 om 15:00

Theodorus Niemeyer start 12 Februari 1978 zijn eerste radioprogramma via de piratenzender Radio Santa Maria te Eindhoven. Deze piratentijd was volgens Theodorus de mooiste tijd. Er was een goede samenwerking in die tijd, met radio Atlantis, Deborah, Horizon, Spoetnik, Intercity en vele anderen.

Jarenlang werd er gebruikt gemaakt van diverse locaties en dx-verbindingen om met hun radioprogramma een zo groot mogelijk bereik in te krijgen.

Santa Maria overal in Brabant te ontvangen

Radio Santa Maria is bijna 2 jaar commercieel geweest d.m.v. sponsoren. Het station was toen de grootste van Brabant, tijdelijk door middel van vele straalzenders. Een 100 watt zender in België maakte het mogelijk dat Radio Santa Maria overal in Brabant te ontvangen was. In België was het in die namelijk gedoogd radio programma's te maken. Dit ging helaas echter ten koste van de kwaliteit van de programma's. Men wilde namelijk meer popmuziek gaan draaien op Santa Maria maar het hart van Theodorus ligt nu eenmaal bij het Nedelands Duits repertoire dus besloot theodorus te stoppen met de sponsoren.

Het station splitste zich uiteindelijk op in Radio Banana en Radio Santa Maria met Theodorus Niemeyer. Radio Santa Maria ging verder zoals altijd de opzet was geweest, namelijk met Nederlands,- en Duitstalige muziek. Santa Maria zou nog vele jaren hiermee de luisteraars aan zich binden, altijd vanuit Eindhoven. Rene Vogels was vroeger een vaste luisteraar van Radio Santa Maria.  Later werd Rene ook actief achter de schermen van het station en vaak werden de jingles die te horen waren op Radio Santa Maria geproduceerd door Rene Vogels. Ook werkt in die Florent Luijxks (ex 3FM baas) als DJ op Radio Santa Maria

Radio Santa Maria opgepakt
Het leuke in die periode was, toen Radio Santa Maria voor de eerste keer gepakt werd met een 300mw zender (eind 1979), een actie gestart werd door de luisteraars en Radio Horizon. Zij zorgden ervoor, dat er via een grote discoavond, geld werd ingezameld, zodat Santa Maria een paar weken later weer te horen was. Deze keer vanuit een flat in de Amatalaan te Eindhoven, met een 35 watt zender en zoals altijd op 102 MHz.

Radio Santa Maria met een op afstand bestuurbare zender

In de jaren '80 kwam in de Eindhovense piraterij een nieuw verschijnsel, een op afstand bestuurbare zender. Met een kleine zender diverse grotere zenders aan sturen. Voor de RCD was dan de precieze studio locatie van de etherpiraat te lokaliseren.

Radio Santa Maria
Santa Maria heeft dat een aantal jaren volgehouden tot dat de zender weer werd opgerold in 1983. Weer een grote actie in Eindhoven omdat de luisteraars Santa Maria terug wilde. 2000 gulden werd er toen opgehaald, weer een andere zender aangeschaft en een paar maanden later was Santa Maria weer te horen. Het 5 jarig bestaan van Radio Santa Maria was in 1983. Er werden veel bloemstukken bezorgd voor de 500e uitzending.

Boetes stapelde zich op
Het avontuur heeft tot in 1985 geduurd, omdat de boetes zich opstapelde. Dit was voor Theodorus Niemeijer de reden om te stoppen. De draad werd later, in 1987, in Helmond weer opgepakt. Dit duurde bijna een jaar. Na voor de 6de keer opgepakt te zijn met een boete van 2500 gulden, naderde het einde van het Santa Maria tijdperk. Al een hele tijd volgde mensen Theodorus van de lokale omroep SLOT uit Helmond. Het was Jozef Jenniskens die eind 1987 zei:"Theodorus, jou hebben ze nodig daar met de op jouw gepresenteerde manier en muziekkeuze". Zodoende heeft hij aan Jozef Jenniskens te danken dat het programma er nu nog steeds is. Bij wijze van grap presenteerde Jozef voor de eerste keer, in januari 1988, het Helmonds weerbericht. Jozef zit nog steeds in zijn programma en presenteert op vele omroepen nu zijn befaamde weerbericht.

Goed verstaanbaar
Theodorus Niemeyer heeft tot eind 1992 programma's gemaakt bij Stadsradio Helmond (SLOT), in 1993, heeft hij een jaartje gewerkt bij Mistral Radio (lokale omroep Geldrop). Vanaf eind 1993 presenteerde hij geen programma's meer maar werkte wel achter de schermen. Om vervolgens vanaf september 2001 een programma te gaan presenteren wederom bij Stadsradio Helmond. Theodorus werd in dat jaar voor de derde keer teruggehaald bij Stadsradio Helmond (SLOT). Dat heeft maar tot 2006 geduurd, door onenigheid met het bestuur van de omroep over de uitzendtijden is Theodorus wederom teleurgesteld weggegaan. Een maand later zat hij op het internet met zijn programma Goedverstaanbaar en Schlagerbox (dit avontuur duurde helaas maar 4 maanden) Dankzij een goede vriend van Theodorus, Klaas Popken,(overleden op 23 april 2010), is hij op 27 juni 2007 helemaal voor zichzelf begonnen op net internet. Het gaat Theodorus goed af, want het programma is nog steeds te beluisteren op: goedverstaanbaar.nl

Bron: brabantsradioarchief.jouwweb.nl

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch