Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Brabants Dagblad - door Bram de Vrind
Zaterdag 18 april 2009


Bosschenaar Nico Damen doet zes keer per week de weersvoorspelling in de studio van Radio Atlantis in Den Bosch.

Het is een combinatie van natuurkennis, rekenmodellen en 'helderziendheid', zegt Nico Damen (66), beter bekend als Nico de Weerman.

Zo voorspelt hij al jaren 'met grote accuratie' het weerbericht op Radio Atlantis in Den Bosch. Zaterdag komt de weerman voor de duizendste keer live in de uitzending. 'Nico heeft altijd gelijk', zeggen zijn collega's.

Damen is een gul pratende Bosschenaar, die de nodige fantasie tentoon spreidt. Zes ochtenden in de week, om 10.15 uur, doet hij de weersvoorspelling bij Atlantis.

Het weer is zijn hobby, zijn brood verdiende hij onder meer als metaalwerker. Van computermodellen of moderne weerwebsites wil Damen niks weten. "Als ik het niet op de ouderwetse manier doe, ga ik fouten maken." Zo eens in de zes weken controleert hij de satellietgegevens en voert hij berekeningen uit.

Vrijwel dagelijks kijkt hij vanaf een bankje op de Oostwal in Den Bosch naar de hemel, om te zien welke kant het opgaat met de atmosfeer. Hij let niet alleen op de wind en de wolken, maar kijkt ook hoe de natuur op het weer reageert: "Als er slecht weer aankomt, zie je de zwaluwen 's avonds lager uitvliegen", aldus de weerman. "Ik voel ook veel aan mijn hand", vervolgt hij. In 1961 verloor Damen zijn rechterhand, toen die tijdens zijn werk verstrikt raakte in een machinepers. "Mijn arm is heel gevoelig. Als het weer verandert, voel ik dat meteen."

Verder stelt de weerman zijn voorspellingen samen op basis van 'helderziendheid'. "Dat moette als goeie weerman ook hebben."

De 'carrière' van de weerman is een festival van bekende namen. Het begon allemaal bij de vermaarde Belgische tv-weerman Armand Pien in de jaren zestig, die zijn tante goed 'kon', vertelt Damen. Tijdens de strenge winters was de Bosschenaar geïnteresseerd geraakt in de grillen van het Nederlandse weer. "Ik wilde weten waarom de winter zo streng was en hoelang het ging duren", zegt hij. Damen volgde cursussen bij de Vlaamse weerman. "Armand gaf me de essentie van het weer mee. Hij zag in de lessen ook wel dat ik zeer goed was. Daarom ben ik ook zo hoog gekomen", zegt Damen

Damen begon in de jaren tachtig bij verschillende radiostations als weerman. Zo werkte hij voor de Blos, dat nu Boschtion heet. "Ik heb daar twintig jaar gewerkt, met namen als Maino Remmers en Theo Verbruggen, die nu bij de NOS zitten", zegt de weerman. "In al die tijd heb ik één keer de carnavalsoptocht af moeten gelasten. Volgens de rekenmodellen was er niks aan de hand, maar onderweg naar de studio zag ik de lucht gevaarlijk draaien. Een orkaan! Ik heb toen gezegd: 'Van mij mag je naar de optocht, maar ik ben er niet bij'." Ook trad Damen op in een radio-programma dat Jack Spijkerman verzorgde vanuit het Theater aan de Parade in Den Bosch.

De laatste jaren is hij weer vooral regionaal actief. De weerman stapte in 2005 over naar Radio Atlantis, dat toen een zendvergunning kreeg. Hij werkt nu ook voor Radio 7 in Berlicum. Daar deed hij al bijna 1500 weerpraatjes.

Foute voorspellingen geeft de Damen ruiterlijk toe. "Als ik 25 voorspellingen doe, zit ik er misschien één keer neven. Dan zeg ik: 'Sorry luisteraars, ik heb gefouteerd.'"

De Bosschenaar denkt nog zo'n vijf jaar door te gaan als zijn gezondheid het toelaat. "Dan zeg ik: 'Ik heb mijn tijd gehad.' Maar ik zal het wel missen, het bakske koffie met de collega's en het dagelijks bezig zijn met het weer. Dat laat je toch nooit los."

 


 

Nico Damen (66) doet zaterdag tijdens het radioprogramma Dauwtrappen zijn duizendste weersvoorspelling voor Radio Atlantis in Den Bosch. Hij is zes keer per week rond 10.15 uur op het radiostation te horen.

Radio Atlantis is in Den Bosch en omstreken te ontvangen op 92.4 FM.

De zender is overal te beluisteren via de website: Radioatlantis.fm.

Vrijdag deed 'Nico de Weerman' zijn 999ste weersvoorspelling voor de zender.

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch