MBO-studenten Koning Willem l College in debat
Geplaatst door Radio Atlantis op donderdag 14 februari 2019 om 11:26
Hilversum - 14 februari 2019 - Wie wordt dé mbo debatkampioen van 2019? Op vrijdag 15 februari strijden de beste sprekers uit heel Nederland in Amersfoort om deze felbegeerde titel. Samen met 25 debatteams uit het hele land komen de debaters van het Koning Willem I College in actie.
Het landelijke MBO Debattoernooi is de grootste studentencompetitie binnen het mbo en wordt sinds 2007 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Het MBO Debattoernooi is mogelijk door steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Fonds21 en de Adessium Foundation. Gastlocatie is dit jaar het MBO Amersfoort, dat voor de 4e keer deelneemt aan het MBO Debattoernooi.
Naast dat debatteren door studenten spannend en leuk wordt gevonden, komen er ook allerlei handige skills bij kijken. Een deelnemende scholier zei er het volgende over: “Mensen kunnen overtuigen is iets wat je in veel situaties nodig hebt (solliciteren, presenteren, dagelijkse discussies). Ook leer je kritisch te zijn op wat andere mensen, instanties of media zeggen, wat in de informatiesamenleving van vandaag de dag erg handig is. Tot slot kan debatteren je een stukje meer zelfvertrouwen geven en kan je erdoor gewend raken om te spreken voor grote groepen mensen, wat een van de grootste angsten onder mensen is.”
Verplaatsen in het standpunt van een ander
200 mbo studenten uit verschillende leerjaren debatteren tijdens het toernooi los van hun eigen mening. De jongeren hebben de stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar horen pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Ook volgt in debatronde 3 een improvisatiestelling die pas op de dag zelf bekend wordt gemaakt. Tijdens drie spannende debatrondes wordt bepaald welke twee teams een plek in het finaledebat verdienen.
Stellingen
Ook dit jaar zetten de studenten hun tanden in actuele, uitdagende stellingen:
• Partners die evenveel uur per week werken moeten een financiële bonus krijgen van de overheid
• De Nederlandse Marine moet ervoor zorgen dat vluchtelingen worden tegengehouden op de Middellandse Zee
• Overal ter wereld mogen meisjes thuis blijven als hun school geen maandverband verstrekt
Programma vrijdag 15 februari
13:00 Opening door dagvoorzitter Nick Schoemaker, Nederlands Debat Instituut
13:15 – 14:15 Bekendmaking stelling + debatronde 1
14.20 – 15.30 Bekendmaking stelling + debatronde 2
15.35 – 16:40 Bekendmaking improvisatiestelling + debatronde 3
16.45 – 17.30 Finaleprogramma + finaledebat (beste twee teams)
Succesformule
Stichting Nederlands Debat Instituut is ervan overtuigd dat Nederland beter werkt als kinderen en jongeren overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Daarom organiseert de stichting speelse debatactiviteiten om op een toegankelijke, bevlogen en creatieve manier de nieuwsgierigheid hun jonge doelgroep te stimuleren. In de afgelopen 21 jaar hebben ze de achterban sterk zien groeien: bij de start van de organisatie werd op scholen niet of nauwelijks gedebatteerd, maar inmiddels wordt debatteren als lesmethode erkend en gevierd door docenten, leerlingen en wetenschappers. Jaarlijks doen meer dan 500 scholen met de debatactiviteiten van het Nederlands Debat Instituut mee.
Meer weten over het MBO Debattoernooi? Of zelf meedoen? Kijk op http://www.schooldebatteren.nl/toernooien/mbodebattoernooi/