Radio Atlantis van de kabel
Geplaatst door Radio Atlantis op donderdag 14 januari 2010 om 15:51
Den Bosch - Radio Atlantis haalt zijn dertigste verjaardag niet. Op 31 december verdwijnt de Nederlandstalige zender definitief van de kabel. 'Door alle tegenwerking in de afgelopen twee jaar is er voor ons de lol helemaal af', zegt stichtingvoorzitter Henderik de Leeuw.
Eind 2005 ging de vlag uit bij de studio aan de Gestelseweg in Den Bosch. De licentie om via de kabel in Noord-Brabant uit te gaan zenden was binnen. Daarmee kwam een einde aan 25 jaar
illegaliteit. De euforie duurde niet lang. In april 2008 kreeg de zender het verzoek de studio's en de bijbehorende ruimtes naar de eerste etage van de voormalige lts te verplaatsen. De gemeente wilde de begane grond gebruiken voor de uitbreiding van het Van Maerlant College. 'Dit betekende zo'n beetje het begin van het einde', zegt De Leeuw. 'De verhuizing is op z'n zachtst gezegd niet vlekkeloos verlopen. De door ons gemaakte kosten bedroegen 42 duizend euro. Na heel lang getouwtrek heeft de gemeente ons daarvan 15 duizend euro vergoed. Wat echter rampzalig was, was de fout van de aannemer die in plaats van 220 volt plotseling 380 krachtsroom op de stopcontacten zette, waardoor al onze apparatuur werd vernield. Daarbij komt dat we tijdens de verbouwing ook vaak uit de lucht zijn geweest door stroomstoringen. Dat deed onze reclame inkomsten bepaald geen goed.' De Leeuw kan nog wel even doorgaan met de ramspoed die over Radio Atlantis en de circa honderd vrijwilligers kwam.
Door flinke bezuinigingen door te voeren leken de grootste problemen dit voorjaar tot het verleden te behoren. Maar er werd te vroeg gejuicht. Na alle perikelen van de verbouwing op de eerste etage, bleek het circus zich vanaf juni van dit jaar te herhalen toen de aannemer aan de slag ging voor de uitbreiding van de school. 'We wisten van niks', zegt De Leeuw nog altijd boos. 'En weer was er stroomuitval en nog een heleboel meer ellende - en niet in de laatste plaats voor de tweede keer een enorme inkomstenderving. Voor onze organisatie is een procedure om de schade te verhalen financieel niet meer haalbaar. Ook de tijd ontbreekt ons om dat te doen.'
De financiële nood werd uiteindelijk zo hoog dat vrijwilligers eigen geld in de zender staken om deze in de lucht te houden. De Leeuw vertelt dat van de honderd vrijwilligers er uiteindelijk nog zo'n zeventien over zijn. Het stichtingbestuur hakte onlangs de knoop door en besloot per 31 december te stoppen met de uitzendingen via de kabel. Het besluit werd genomen door te gaan via internet. Ook de sociale en maatschappelijke activiteiten worden voortgezet. Omdat het huurcontract tot en met medio 2011 doorloopt, leek huisvesting geen probleem. De Leeuw verzucht: 'Tot we vorige week een telefoontje kregen van de bouwcoördinator van de gemeente die ervan uit ging dat we aan het eind van het jaar ook het pand zouden verlaten. 'Het heeft er alle schijn van dat de gemeente van ons af wil', zegt De Leeuw. Hoe de huurkwestie afloopt weet de voorzitter niet. Hij heeft de zaak aan de gemeentelijke ombudsman voorgelegd.