Geplaatst door Radio Atlantis op maandag 11 juni 2007 om 15:51
Tilburg – 11 juni 2007 - Radio Atlantis steunt zowel het Levenslied in Tilburg, als dat van 's-Hertogenbosch. Hieronder vindt u een verslag met reacties uit het Brabants Dagblad. Frans Bauer is voor het Festival van het Levenslied niet haalbaar, maar zijn geest waart zeker rond bij de vijftiende editie van dit evenement dat 120.000 bezoekers trekt.
Luisterlied aanwinst voor Festival Levenslied in Tilburg
Door Ko de Laat Brabants Dagblad
Foto: Met vooral literair getinte luisterliederen schreven Ramses Shaffy en Liesbeth List historie op het festival. Foto John Schouten / PVE
Maandag 11 juni 2007 - TILBURG - Frans Bauer is voor het Festival van het Levenslied niet haalbaar, maar zijn geest waart zeker rond bij de vijftiende editie van dit evenement dat 120.000 bezoekers trekt.
De knuffelbeeropstelling die Bauer zo eigen is, lijkt onder veel van zijn collega zangers opgeld te doen. De familiaire taferelen rond levensliedoptredens van trouwe klanten als Peter Smulders en Charlène zijn al geruime tijd gemeengoed. Maar ook bij Jannes, Jurgen Leijten en zelfs voor de nieuwkomer Lorenzo is het podium een grote huiskamer. Voortdurend beklimmen met name jeugdige fans het podium om met hun idool voor een foto te poseren, te dansen of te hossen. Deze foto- en knuffelsessies gaan tijdens de optredens in één moeite door. "Blijf staan, blijf staan, even een kusje. En nog een" roept Jannes tussen twee nummers door tegen een podiumbeklimster. En: "Kom erbij, schat. Gaan we kussen?"
Maar deze toenemende knuffeltendens is bij lange na niet het enige dat deze jubileumeditie markeert.
Zo is er de live door het publiek ingezongen ringtone over het levenslied. De traditionele meedeiner over diepe dalen en hart voor het levenslied wordt door presentator Clemens van Bracht en de menigte tijdens de opening ingezongen, vervolgens naar Amsterdam doorgezonden en na een uur al beschikbaar gesteld om te downloaden.
Het meest opmerkelijke aan deze editie is echter de aanwezigheid van Ramses Shaffy, Liesbeth List en Rob de Nijs, die toch uit een ander circuit komen dan de meeste festivalacts. Opvallend is ook dat deze vertolkers van het meer chansonachtige repertoire hun eigen koers varen zonder concessies aan het festival te doen, maar wel met succes. Shaffy, List en De Nijs schrijven historie bij deze editie door tijdens hun set de massa mee te krijgen met vrij literair repertoire. Rob de Nijs: "We varen inderdaad onze eigen koers, take it or leave it. Ik heb geen opvoedende rol, maar je moet je publiek niet alleen hapklare brokken voorschotelen. Ook alternatieve stukken moeten kunnen. En in feite zijn alle goede liedjes levensliedjes."
Liesbeth List, die het publiek moeiteloos Piaf, Brel en zelfs de minder toegankelijke Frank Boeijen voorschotelt, beaamt dit: "Op zo'n plein dwing je mensen toch om naar iets anders te luisteren dan naar carnavalsmuziek. Ik doe dat mijn hele leven al. En het resultaat is dat de mensen aan het einde alle liefde doorzenden en daar gaat het om."
Ramses Shaffy blijkt weinig zin te hebben in een nadere analyse: "Of ik mezelf als levensliedzanger beschouw? Ik heb geen verstand van mezelf, ik beschouw mezelf niet als dit of dat."
-Bent u wel gelukkig met dit optreden?
"Dat gaat je geen donder an!"
-Ik had de indruk van wel...
"Ik had ook de indruk van wel, maar het gaat je geen donder an!"
Maar even later zegt hij met een gelukzalige glimlach tegen een van zijn begeleiders: "Het was erg leuk."
Recordaantal bezoekers bij Festival van het Levenslied
Maandag 11 juni 2007 - TILBURG - Simon Keizer van het duo Nick en Simon ten overstaan van een uitzinnige menigte op de Paleisring tijdens het Festival van het Levenslied in de Tilburgse binnenstad, dat dit keer een recordaantal van zo'n 120.000 bezoekers trok.
Er waren ook optredens van onder meer Jannes, Jurgen Leijten en Lorenzo. Opvallend was de aanwezigheid van Ramses Shaffy, Liesbeth List en Rob de Nijs. Foto John Schouten/PVE
Reacties
Het was wel heel druk, maar ook heel gezellig. En in de krant stond een typfout
Het duo heet toch echt: Nick en Simon i.p.v. Rick en Simon
A. Niek - 11/06/07 - 15:12:17 Citeer > Wansmaak?
Artiesten als Liesbeth List en Ramses Shaffy? Willeke Alberti?
Volgens mij heeft u wat gemist meneer Engels.
Het Levenslied is, of je ervan houdt of niet een groot deel van onze cultuur.
H. Vandermeer - 11/06/07 - 14:02:23 Citeer > Fantastisch evenement! Niet alles was even spetterend, maar er zaten zeker hele mooie en goede optredens tussen! Ik geloof niet dat Liesbeth List, Ramses en Rob de Nijs onder de noemer kampsjakenmuziek thuishoren!
Eef - 11/06/07 - 12:46:18 Citeer > Wat een matige reactie weer. Ik ben ook op het feest geweest maar niet voor de muziek, maar voor de gezelligheid! En daarnaast, de mensen die wel echt voor de muziek komen zijn er altijd al geweest, ook 20 jaar terug was er Nederlandstalige muziek. U reageert nogal gefrustreerd. Als u het niets vind trek u er dan ook niets van aan.
S. - 11/06/07 - 12:43:05 Citeer > Jammer van zo'n reactie. Ben zelf helaas niet geweest, maar weet wel wat voor werk het is om dit te organiseren. Petje af voor de organisatie! Volgend jaar ben ik zeker wel aanwezig.
Remco - 11/06/07 - 12:31:09 Citeer > Hey joh p. engels, niet zo flauw doen! Het festival verbroedert en dat getuigt ervan, in deze tijd waarin alles en iedereen in hokjes terecht komt, dat we nog zeer wel in staat zijn om gezamenlijk van iets onschuldigs te genieten. Laat het levenslied een genre zijn met een eigen kaliber, het is van een volkomen onschuld en daar is naast de soms rauwe werkelijkheid van alle dag, niets op tegen!
kinkel - 11/06/07 - 11:49:12 Citeer > Blij dat het weer voorbij is.
Het is diep triest om te zien dat de muziekale smaak van de gemiddelde nederlander is gezakt naar het niveau van kampsjakenmuziek.
Bah, waardeloze entertainment, zoiets was pakweg 20 jaar geleden ondenkbaar.
Niet dat het toen alles was maar men had tenminste nog een beetje smaak.