Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Bossche politiek heeft meer geld over voor omroep

1/1

Geplaatst door Radio Atlantis op maandag 9 maart 2015 om 10:45

Den Bosch - 9 maart 2015 - Meerdere politieke partijen in de gemeenteraad van Den Bosch hebben meer geld over voor een nieuwe lokale omroep. „Als je als stad een goede lokale omroep wil hebben, zal er boter bij de vis moeten”, zei bijvoorbeeld Pieter Paul Slikker van de PvdA.

Hoeveel geld Den Bosch over heeft voor een nieuwe omroep werd gisteravond in de raadscommissie maatschappelijke ontwikkelingen niet duidelijk. Maar in ieder geval meer dan de 90.000 euro die de opgeheven omroep Boschtion ontving. Daarbij ging het om een rijksbijdrage die werd doorgesluisd door de gemeente Den Bosch, feitelijk had de gemeente tot nu toe nul euro uit eigen zak over voor de lokale omroep. En voor dat geld kun je geen goede, professionele omroep op poten zetten, zo vindt een meerderheid in de raad.

Den Bosch zit sinds het carnavalsweekeinde zonder publieke lokale omroep. Het bestuur van Boschtion trok toen de stekker eruit nadat het interim-bestuur het financiële avontuur niet aandurfde.

Gisteravond werd opnieuw duidelijk dat het scherm van het digitale kanaal 40 van Ziggo voorlopig nog heel lang op zwart blijft. Het gaat nog maanden duren voordat het Commissariaat voor de Media een besluit neemt over wat de nieuwe lokale omroep wordt van Den Bosch. Dat besluit valt op z’n vroegst na de zomervakantie te verwachten, ergens in september.

Meerdere fracties vroegen gisteren om meer snelheid, maar cultuurwethouder Huib van Olden (CDA) antwoordde dat procedures de nodige tijd vragen. „Daar waar mogelijk zullen we versnellen. Ik zeg u voor de zomervakantie een discussienota toe”, zei Van Olden. „Daarin zetten we alles op een rij. Wat hebben we over voor een nieuwe omroep? Wat willen we bereiken met een nieuwe omroep? Et cetera.”

De toekomst van de lokale omroep werd gisteren op de agenda gezet door Frans van Valkenburg van Bosch Belang. Hij wilde van de andere partijen zoal weten wat zij over hebben voor een nieuwe omroep. Intussen hebben zich vier kandidaten gemeld voor de uitzendlicentie van de Bossche omroep: Dtv Den Bosch (afgeleide van Dtv Oss), RTV73 (variant op TV73), stichting Vladeracken en stichting Atlantis Lokaal.

Voor de meeste politieke partijen is duidelijk dat er aanzienlijk meer geld gedoneerd moet worden voor een goede omroep. Voor de VVD ligt bij voorbaat niet vast dat er meer geld bij moet. Dat geldt ook voor wethouder Van Olden: „Ik ga niet nu al zeggen dat er meer budget nodig is.”

Voorafgaand aan het debat waren er drie insprekers: Rien Bosch van stichting Vladeracken, directeur Eric Horvath van Dtv Oss en Jan Janssens van de website Dag Den Bosch. Horvath werd gevraagd een indicatie te geven over de kosten voor een professionele organisatie. „De gemeente Oss geeft tussen de 2,5 en 3 ton subsidie”, gaf hij aan. Het totale budget van Dtv Oss bedraagt zo’n zes ton.

Janssens van Dag Den Bosch wilde de discussie breder trekken: „Het gaat niet alleen over de omroep, maar ook over lokale journalistiek.” Ook Janssens wil graag subsidie voor zijn medium.

Bron: bd.nl

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch