Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Smartphonegebruik tijdens concerten verdeelt publiek en artiesten

1/1

Geplaatst door Radio Atlantis op vrijdag 30 november 2018 om 11:28

Den Bosch - 30 november 2018 - Een kleine meerderheid van de bezoekers van concerten stoort zich aan het gebruik van mobiele telefoons in de zaal. Dat blijkt uit een onderzoek van het evenementenbedrijf Eventbrite. Opvallend is dat een ruime meerderheid van dezelfde ondervraagden zegt zelf concertopnamen te maken met de smartphone. Schrijft de Volkskrant

Eventbrite, dat de organisatie van evenementen ondersteunt, vroeg vijfhonderd concertgangers naar hun ervaringen. Meer dan de helft van de ondervraagden (51,6 procent) gaf aan het vervelend te vinden als bezoekers de telefoon omhoog steken tijdens een show. Bijna 70 procent zegt open te staan voor maatregelen tegen telefoongebruik.

De Colkskrant schrijft dat het smartphonegebruik bij concerten een onoplosbaar probleem lijkt te zijn. De ene helft van het publiek wil opnamen maken, de andere helft ergert zich daar mateloos aan. En een deel van de artiesten vindt het gezwaai met telefoons in de zaal een ramp voor het concert, terwijl andere artiesten het publiek juist oproepen zo veel mogelijk foto’s en filmpjes te maken en die opnamen te delen op sociale media. Dat maakt het voor concertzalen en poppodia lastig algemeen geldende maatregelen te nemen. Dus wordt het vaak aan de artiesten overgelaten om iets te ondernemen.

De Amerikaanse rockzanger Jack White neemt drastische maatregelen: bij zijn concerten worden telefoons met een speciaal doosje onbruikbaar gemaakt. Bij veel danceclubs worden bij de ingang cameralenzen afgeplakt met een sticker.

Volgens het onderzoek van Eventbrite vindt 11,6 procent van de ondervraagden het een goed idee als telefoons in de concertzaal moeten worden ingeleverd of onklaar gemaakt. Drie keer zoveel ondervraagden (32,7 procent) vindt het een beter idee als bezoekers in de zaal wordt verzocht geen opnamen te maken.

Volgends De Volkskrant gebeurde dat bijvoorbeeld afgelopen zondag bij een concert van de band Nightwish in de Amsterdamse Ziggo Dome. Voor aanvang van het concert werd een geluidsband afgespeeld met een komische toespraak over vroeger tijden, toen artiesten nog echt contact hadden met het publiek. Waarna het publiek werd opgeroepen niet langer ‘een digitale slaaf’ te zijn en de telefoon in de broekzak te stoppen. Opvallend was dat de helft van de zaal de toespraak toejuichte, terwijl een andere helft diezelfde toespraak juist met de telefoon stond op te nemen.

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch