Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

De Draak in Den Bosch moet wél kunnen blijven spuwen

1/1

Geplaatst door Radio Atlantis op maandag 1 oktober 2018 om 14:47

Den Bosch - 1 oktober 2018 - Bussen, auto's, taxi's en fietsers draaien er omheen. Het eerste wat bezoekers aan de stad vanaf de roltrap van het station zien is…de Draak. Een van de symbolen van Den Bosch. Kosten: bijna 1,6 miljoen euro. Veul? Het gaat wél om de Draak hè.

In 2010 al bracht een gespecialiseerd Duits bedrijf de vergruizing van het ’cadeau’ van commissaris van de Koningin jhr. Mr. P. J. Bosch van Drakestein driedimensionaal in beeld. Nu, ruim acht jaar later, is in de gisteren gepresenteerde begroting 2019 dus bijna 1,6 miljoen euro opgenomen. De teksten op het natuurstenen rijksmonument dreigen voorgoed verloren te gaan, het bassin heeft last van lekkages en de pomptechniek is zodanig verouderd dat de fontein er elk moment mee zou kunnen stoppen.

Wat is er te zien en zou er te zien moeten zijn op het door stadsarchitect Dony ontworpen monument? Op vier sokkels aan de onderkant vier waterspuwende draken, symbool van de familienaam Bosch van Drakestein, en aan de zijkant nog twee waterspuwende vissen. De in koper afgebeelde voorstelling herinnert aan de commissaris,  een vrouwenfiguur en twee meisjes, waarvan er een een aalmoes geeft aan een arm vrouwtje. Eronder staat 'Charitate nibetant'; zij blonken uit door liefdadigheid. Op de zuil het stadswapen van natuursteen en een inscriptie over het doel van de fontein. Oorspronkelijk zou het een gratis drinkwatervoorziening moeten zijn, het drinkwater kwam uiteindelijk uit een apart fonteintje dat nu verdwenen is.

Maar dan toch, hoe onlosmakelijk verbonden aan Den Bosch dan ook, is 1,6 miljoen euro voor het opknappen niet te veel van het goede?

,,Wij hebben het hier wel over een bijzonder monument’’, stelt verantwoordelijk wethouder Roy Geers bij de presentatie van de begroting. ,,En we hebben het niet over het dicht maken van de voegen, we komen nu op het punt om te investeren.’’

De gemeenteraad zal uiteindelijk op 13 november een definitieve keuze moeten maken. Om de Draak voor de komende eeuw letterlijk overeind te houden.

Bron: bd.nl
           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch